Tudtad?

Miért érdemes elem méretű akkumulátort vásárolni?

Vannak olyan hordozható elektronikai eszközök, amelyek rendkívül rövid idő alatt használják el a működésükhöz szükséges elemeket, emiatt szinte állandóan cserélni kell az elhasználódott darabokat. Ez egyrészt roppant pazarló, másrészt környezetszennyező is, hiszen így nem mérséklődik a Földet felemésztő hulladék mennyisége, ráadásul a kidobott elemekkel mérgező anyagok is juthatnak a természetbe. Éppen ezért más megoldást kell találni a nagy energiaigényű eszközök működtetéséhez. Ha Önnek is kellemetlen, hogy folyamatosan ki kell dobnia a lejárt elemeket, és szeretné bevezetni a környezettudatosságot a mindennapokba, váltson elem méretű akkumulátorokra!

Az elem méretű akkumulátorokkal megállíthatja a pazarlást és teljes mértékben odafigyelhet a környezetvédelemre. Ha lemerülnek az elem méretű akkumulátorok, egyszerűen csak fel kell töltenie azokat, ezután pedig ismét használhatja elektronikai eszközében. Ezekkel az akkumulátorokkal sokkal kényelmesebbek a mindennapok, és nem kell amiatt aggódnia, ha esetleg lemerülne az elem, hogyan tudja majd pótolni.

Mivel az elem méretű akkumulátorok hosszú távon kiszolgálják Önt, jelentős összegeket is megspórolhat. Ha összeadja a hagyományos elemek vásárlásának összegét, láthatja, hogy jóval nagyobb költségekkel kell számolnia, mintha az elem méretű akkumulátorokat használná a különböző nagy energiaigényű elektronikai eszközökhöz. A pénz mellett időt és energiát is spórolhat, hiszen nem kell rendszeresen boltba járnia azért, hogy pótolja az elemeket az eszközökben.

Választékunkban a legjobb márkákat találja az elem méretű akkumulátorok kategóriájában, amik megbízhatók és kedvező áron beszerezhetők, így spórolhat is, és még a környezetet sem szennyezi.

Fedezze fel kínálatunkat, és rendelje meg azokat az elem méretű akkumulátorokat, amelyek megfelelnek igényeinek! Amennyiben kérdései lennének a termékekkel kapcsolatban, segítséget kérne a kiválasztáshoz, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

LED izzók Az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, sajnos nem véletlenül, ugyanis ilyen magas szintű környezetszennyezés mellett már nem lehet túl hosszú ideig biztosítani, hogy a Föld lakható maradjon. Számos környezetvédelmi kezdeményezés, felhívás jön létre amiatt, hogy minél többen figyeljenek oda a környezettudatosságra a mindennapokban. Amennyiben Önnek is fontos gyermekei, unokái jövője, és emiatt szeretne környezettudatosabban élni, a műanyag mellőzése és a környezetbarát termékek megvásárlása mellett ne feledkezzen meg a LED izzókról sem!

 

A LED izzók energiatakarékos tulajdonságaiknak köszönhetően, alapvetően nagy népszerűségnek örvendenek, azonban a használók többsége nem is sejti, hogy nem csupán a pénztárcáját kíméli ezzel a megoldással, hanem a környezetet is. A LED izzók környezetkímélő hatása legfőképp a hosszú élettartamukban mutatkozik meg. Mivel sokáig használhatóak, az emberek jóval kevesebbet dobnak ki a LED izzókból, mint a hagyományos fajtákból. Így hosszú távon sokkal kevesebb hulladék keletkezik, ezáltal a környezetterhelés is mérséklődik. A környezetvédelemhez az is hozzátartozik, hogy az égők használat közben mennyi energiát emésztenek fel: minél kisebb az energiafogyasztás, annál kevésbé lesz romboló hatással a természetre. Vagyis a LED izzók működésükkel sem ártanak a Földnek.

 

Fontos megemlíteni, hogy a LED izzók nem tartalmaznak higanyt, amiről köztudott, hogy roppant káros hatású, így az ilyen veszélyes anyagok környezetbe való jutását is megakadályozhatjuk.

 

Minden szempontból megéri LED izzókra áttérnie! Vezesse be Ön is a környezettudatosságot a mindennapokba, a költségek csökkentésének és a Földünk védelme érdekében cserélje le mihamarabb a hagyományos égőket, otthonában és munkahelyén egyaránt! A LED izzókat kedvező áron, kényelmesen meg tudja vásárolni webáruházunkban. Amennyiben kérdései lennének a termékekkel kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken, ahol kollégáink készséggel állna rendelkezésére!

Az akkumulátorok és típusaik

akkumulátorokAz elemmel működő elektronikai eszközök még napjainkban is használatban vannak. Több olyan típust is gyártanak, ami nem töltővel működik, hanem elemet vagy akkumulátort kell belehelyezni, ezek biztosítják a készülék működéséhez szükséges energiát. Örök dilemma, hogy melyik az ideális választás, az egyszer használatos elem, vagy az újratölthető akkumulátor.

 

Az akkumulátoroknak több előnyük is van az elemekkel szemben, de abban az esetben mindenképpen érdemes ezek mellett dönteni, ha olyan készülékbe, vagy berendezésbe szánjuk őket, aminek az átlagosnál nagyobb a fogyasztása.

 

Az akkumulátoroknak több, különböző típusát is meg tudjuk különböztetni. Vannak köztük hagyományos, de már kicsit elavultnak számító fajták és modernebb kategóriába sorolható akkumulátorok is.

 

Az Ni-Cd és az Ni-MH akkumulátor típusok újratölthetőek, méghozzá rövid időn belül, viszonylag nagy árammennyiség leadására képesek és az áruk is alacsony, az élettartamuk pedig hosszú. Hátrányuk, hogy nem tartoznak a környezetbarát típusok közé.

 

A már ismert alkáli elemekből léteznek újratölthető változatok is, de ezekről jó tudni, hogy korlátozott az élettartamuk, tehát körülbelül 50 újratöltést bírnak csak ki. Habár kicsi az önkisülésük, de egy idő után csökken a maximális kapacitásuk. Kis odafigyeléssel a kapacitás egy ideig megőrizhető.

 

Végül itt vannak az akkumulátorok legmodernebb változatai, a lítium-ion akkumulátorok, amiknek a minőségével egyenesen arányban nő az ára is. Képes az átlagosnál nagyobb energia biztosítására, ami viszont már nem teszi lehetővé a kis méretben történő gyártását.

 

A legfejlettebb akkumulátorokat már úgy tervezték, hogy képesek legyenek jelezni az aktuális töltöttségi szintjüket. Ezzel pontosan megmutatják, hogy a készülék, aminek az energiát szolgáltatják, mikor merül le teljesen.

 

Amennyiben szüksége van az igényeit maximálisan kiszolgáló akkumulátorokra, keresse fel webáruházunkat, és rendeljen termékeinkből! Rövid kiszállítási időn belül, korrekt árakon kapható akkumulátorokhoz juthat hozzá, amiket biztonságosan használhat készülékeihez. A weboldalunkon közzétett elérhetőségeink egyikén szívesen válaszolunk kérdéseire!

Milyen készülékekhez ideálisak a tölthető elemek?

Az elmúlt években a hagyományos elemek mellett a tölthető típusok is egyre nagyobb teret kaptak, több okból is. Egyrészt kényelmesebb és költséghatékonyabb, ha bizonyos műszaki berendezések és eszközök működtetéséhez tölthető elemeket használ az ember, másrészt környezetvédelemi szempontból is fontossá váltak ezek az akkumulátorok. Mindezen tényezők fontos előnyeik a tölthető elemeknek, azonban nem érdemes minden egyes műszaki berendezéshez ilyen akkumulátorokat vásárolni, ugyanis néhány eszköznél nem igazán fognak érvényesülni az elemek pozitívumai.

 

A tölthető elemek 1000-szer hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos társaik, ezt pedig nem mindegyik elektronikai eszköz esetében használja ki az ember. Például egy TV távirányitónál nincs értelme tölthető elemeket alkalmazni, hiszen a hagyományos elemek is kitartanak egy-két évig. Azoknál az elektronikai berendezéseknél és eszközöknél tudnak érvényesülni igazán a tölthető elemek, amik alapvetően sok áramot fogyasztanak és sűrűn vannak használva. Ilyenek például a fény és hang kibocsátó eszközök például a halogénizzós zseblámpák, rádiók, digitális kamerák, villogó zenélő gyerekjátékok, MP3 lejátszók. Ezeknél az eszközöknél valóban kényelmesebb, költséghatékonyabb és környezettudatosabb, ha a felhasználó tölthető elemeket alkalmaz.

Ahhoz, hogy az akkumulátorok hosszú távon tudják biztosítani az elektronikai eszközök használatát, fontos, hogy megfelelő töltőt válasszon hozzájuk a vásárló. Mindenképp olyan töltőt vásároljon, amin megtalálja a NiMH feliratot!

 

Ha Önnek is van olyan műszaki eszköze, aminek működéséhez elemre van szükség, és gyakran használja, hagyományos típus helyett mindenképp a tölthető elemeket válassza! Hihetetlen gazdag választékkal várjuk a vásárlókat, nálunk mindenki megtalálja az adott berendezésének megfelelő akkumulátort. Ha kérdései lennének a termékekkel kapcsolatban, vagy segítséget kérne az akkumulátor kiválasztáshoz, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!  

 

Egy kis segítség elemvásárláshoz

elemvásárlásElemre mindenkinek szüksége van. Modern világunkban rengeteg kisebb-nagyobb elektronikai eszköz áll rendelkezésünkre, melyek használatához minden esetben szükség van egy megbízható áramforrásra. A nagyobbak természetesen elektromos hálózatról működtethetőek, azonban a kisebb, hordozható készülékek esetében ez egyáltalán nem lenne praktikus. Ezeket elemekkel, illetve újratölthető akkumulátorokkal működtethetjük. Azonban sokan nem tudják, hogy amikor elemvásárlásra kerül a sor, hogy döntsenek, milyen típust válasszanak.

 

Az elemvásárlás előtt mindenképp nézzük meg a készülék használati utasítását! Ebben benne lesz, hogy milyen típusú áramforrásra lesz szükség. A leggyakoribb típusok a következők: AA, vagyis hétköznapi nevén ceruzaelem, AAA, azaz vékonyceruza, C, vagyis bébi, D, azaz góliát, 4,5 voltos, azaz lapos, illetve 9 voltos. Ezeken kívül természetesen létezik még sokféle, például gombelem, de a készülékek nagy részéhez ezek a típusok kellenek.

 

Az elemvásárlás során fontos a megfelelő technológia is. Régen léteztek szén-cink elemek, ezek ma már elavultak, nem érdemes őket használni. Ha alkáli mellett döntünk elemvásárláskor, az mindenféle készülékben használható lesz. Célszerű belőlük ismertebb márkát választani, ezek általában tovább bírják. A modern világ csúcsa e téren a lítiumelem. Ezek a könnyebb és sokkal tartósabb elemek nem érzékenyek a hőmérsékletváltozásra sem, mint az alkáli társaik. Ha ilyet használ valaki, érdemes odafigyelni rá, hogy csak akkor vegye ki a készülékből, ha már teljesen lemerült. Ha ugyanis már terhelés alatt volt, akkor nagyon gyorsan lemerül használat nélkül, de mivel a kikapcsolt eszközöknek is van egy minimális áramfelvételük, az már elég ahhoz, hogy megakadályozza a lemerülést.

 

Reméljük, hogy sikerült egy kis segítséget nyújtanunk az elemvásárláshoz. Ha áramforrásra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal, nagy választékkal és kedvező árakkal várjuk! Amennyiben kérdése van az elemvásárlással vagy termékeinkkel kapcsolatban, bátran keressen fel minket!

 

 

Miért érdemes LED égőket használni?

LED égő

Napjainkban már a legtöbb lámpában LED égőket használnak, és a szakemberek arra biztatnak mindenkit, hogy inkább ezt válasszák a hagyományos izzók helyett. Hogy miért? Nézzük, milyen előnyeik vannak!

 

A LED égők sokkal gazdaságosabbak, több szempontból is. Élettartamuk egy hagyományos izzóhoz képest akár ötvenszeres is lehet, működtetésük pedig sokkal kevesebb energiát igényel. Így a látszólag magasabb beszerzési áruk többszörösen is megtérül.  Sokan amiatt szeretik őket, mert felkapcsoláskor azonnal a teljes fényükkel tudnak világítani, és nem érzékenyek a fénycsövek által rosszul viselt sűrű fel- és lekapcsolásra sem. Fontos, hogy bármilyen színű fényt előállíthatunk velük. A LED égők óriási választékban kaphatóak, mind a méretet, mind pedig az alakot tekintve. Találhatunk belőle dimmelhető verziót is, vagyis olyat, aminek változtatható a fényereje.

 

Forduljon hozzánk bizalommal, és válassza Ön is a LED égőket! Kedvező árakkal és széles termékválasztékkal várunk minden érdeklődőt!

 

 

elemeket nagyker áron

Spórolni szeretne? Vásároljon tőlünk elemet nagyker áron!

Mindenki tudja, hogy hosszú távon nézve jobban jár, ha újratölthető akkumulátorokat vásárol az egyszer használatos elemek helyett. Ha mégis az utóbbit választjuk, akkor érdemes az elemeket nagyker áron beszerezni. Hogy akkor miért van még mindig létjogosultsága a nem újratölthető elemeknek?

 

Sokféle szituáció előfordulhat, amikor nincs lehetőség újratölteni az akkumulátorokat. Ilyenkor érdemes magunkkal vinni több tartalék elemet is, annyit, amennyi biztosan kitart addig, amíg lesz lehetőségünk a töltésre. Ezeket az elemeket nagyker áron célszerű beszerezni, hiszen így jelentős összeget is spórolhatunk! Annak, aki szeretne biztosra menni az energiaellátást illetően, nyaraláskor, utazáskor is érdemes magánál tartania néhány elemet, amit nem sajnál bevetni, ha az összes akkumulátora lemerült a fényképezőgépnek. Az elemek nagyker áron történő beszerzése természetesen kiváló lehetőséget teremt kiskereskedelmek részére is, árukínálatuk bővítéséhez.

 

Szerezze be a szükséges elemeket nagyker áron, forduljon hozzánk bizalommal!

 

A galvánelemek





Felfedezésének története: 


Felfedezésének története A galvánelem kifejezés Luigi Galvani (1737-1798) olasz anatómia professzor nevéből származik. Történt ugyanis Bolognában 1790-ben, hogy Galvani felesége náthás lett és az orvosa békacombból készült erősítő húslevest írt elő számára.
A békák nyúzása során azt tapasztalták, hogy a combok összerándultak, amint a szikével hozzáértek és a közelben egy dörzselektromos gépet működtettek. Galvani további kísérleteket is végzett, ám a jelenséget tévesen egyfajta állati elektromosságnak tartotta 

A békás kísérlet

1791-ben Galvani közzé tette megfigyeléseit, így a kor számos tudósa figyelt fel az érdekes jelenségre. A paviai egyetem professzora Alessandro Volta (1745-1827) is elvégezte a kísérleteket, majd egy 1792-ben írt levelében rámutatott arra, hogy a jelenség csak akkor megy végbe, ha két különböző fém érintkezik a békacombbal.




Az első galvánelem: 


Az első galvánelem Az olasz Alessandro Volta 1799-ben újfajta áramforrást talált fel: a galvánelemet . A legelső galvánelem egy cink és egy ezüstkorongból, valamint a közéjük helyezett, sós vízzel átitatott papírlapból állt.




Felépítése: 


Felépítése Az elektronok felszabadulnak. A cukor oldódik vízben. Hasonlóképpen igen kis mértékben a fémek is oldódnak a savas vízben úgy, hogy egy-egy fématom válik le a fémről, és a folyadékba lép.

Miközben a fématom oldatba megy, nem viszi magával összes elektronjait, hanem egy-két elektront hátrahagy a fémdarabon. Ennek az lesz a következménye, hogy a folyadékba merülő fémen megszaporodnak a szabad elektronok, a fém negatív töltésű lesz. Cinkből több atom megy oldatba, mint a rézből. Ezért a kénsavas vízbe merülő cinken sokkal több elektron gyűlik össze, mint a rézen.

A cinknek nagyobb lesz az elektromos feszültsége, mint a réznek. A cinklemezen összegyülemlett nagyobb számú elektron a réz felé áramlik, ha a réz- és a cinklemezt a folyadékon kívül vezetővel összekötjük. Ha a réz- és a cinklemez közé zseblámpát iktatunk, az elektronáram izzásba hozza a lámpa szálát.

Aszerint, hogy kocsonyásított vagy folyékony anyagot tartalmaznak szárazelemnek , ( pl.Leclanché-elem ) vagy nedveselemnek (pl. Daniell-elem ) nevezzük őket . Daniell elem mellett számos más elemet is fejlesztettek ki, pl. a Bunsen, krómsav, Lalande , Leclanché elemeket.

A folyadékba merülő fémek negatív töltésűek. A cink negatív feszültsége nagyobb, mint a rézé.

A rézre áramlott elektronokat az odaúszó pozitív cinkionok felveszik.

Elkészítés: 


Elkészítés Galvánelemet házilag is össze lehet állítani, legegyszerűbb módja, hogy citromba szúrunk, vagy ecetbe állítunk alumínium és réz rudakat.



Van olyan elektronikai eszköz, amelybe kifejezetten a 150 éves szén-cink elem való. Az akkumulátorok között nincs ilyen különbség, de akármilyen elemről is legyen szó, végleg lemerülve veszélyes hulladéknak számít. Még mindig forgalomban van a világ legrégebben kifejlesztett szárazeleme, a Leclanché-féle szén-cink elem, sőt bizonyos elektromos eszközökhöz kifejezetten ezt a típust ajánlják a gyártók. Nem a gyártók és a forgalmazók marketingfogása, hogy az elemeket az eszközök szerinti osztályozzák - mondta dr. Nagy László elektrotechnikai szakértő az [origo]-nak. A különböző elemeknek más és más az energiasűrűsége, vagyis nem mindegy, hogy egy adott tömegű és térfogatú elem mennyi ideig táplál el egy eszközt - mondta.

Georges Leclanché francia kémikus 1866-ban üvegserlegben helyezett el egy szén- és egy cinkrudat, az előbbi volt a pozitív, az utóbbi a negatív elektród. Az edényt tömény szalmiáksó-oldat töltötte ki az egyik első elektrokémiai áramforrásban. Ma kapható utódaiban szénrúd anód található, amit mangán-dioxid és szénporrétegek vesznek körül. A negatív pólus, a katód a szárazelem cinkből készült burkolata.

Az elektrolit semleges fémoxidból áll, amelyet ammónium-klorid vagy cink-klorid géllel van átitatva. A szénnek csak a mangán-dioxid ellenállásának csökkentésében van szerepe, az elektrokémiai reakcióban nem vesz részt, így logikusabb lenne az áramforrást cink-mangán elemnek nevezni. Ez a legolcsóbb szárazelem, így sokszor a forgalmazók választása erre esik, amikor elemmel együtt dobnak piacra egy elektromos eszközt. A klasszikus cinkelem olyan eszközökbe való, amelyek állandó jelleggel használják az áramforrást, de energiaigényük alacsony. Ilyen a füstérzékelő, az elektromos óra, a távirányító, a rádió, de a vezeték nélküli (Bluetooth) egér is.

Az "alkáli" néven ismert elemek a Leclanché-féle fejlesztés késői utódai. Felépítésük hasonló a szén-cink változathoz, elektrolitként viszont nem savat, hanem kálium-hidroxid vizes oldatát tartalmazzák gélformában. Az első ilyen elemet Waldemar Jungner fejlesztette ki 1899-ben, majd tőle függetlenül Thomas Edison 1901-ben. Az alkáli szárazelem kémiáját - az amerikai feltaláló munkásságára alapozva - Lewis Ulry kanadai mérnök dolgozta ki az ohiói Clevelandben (Egyesült Államok) az 1950-es években. A szárazelemek újrahasznosíthatók, de veszélyes hulladékként kell kezelni őket

Mivel tartósabbak a szén-cink változatoknál, fényforrások, távirányítású játékok, mp3-lejátszók áramellátására is jók. A nagyobb kapacitás oka az, hogy tisztább és koncentráltabb formában tartalmaznak mangán-oxidot, továbbá az elektródok elfoglalta tér is kisebb. Elvileg egy alkáli elem kapacitása háromszor-ötször nagyobb, mint a szén-cinké, azonban ez erősen függ a fogyasztótól. Alacsony igénybevétel esetén a kapacitás 3000 milliamperóra, viszont a digitális kamerák sokszor 1 amperes terhelése esetén a kapacitás 700 milliamperórára esik vissza.

Alkáli elemből gyártanak újratölthető verziót is, de a legtöbb típusa nem ilyen. Az újratöltéssel próbálkozni már csak azért sem ajánlott, mert ilyenkor felszabadulhat a maró, a légutakat, a szemet és a bőrt irritáló kálium-hidroxid. A sokoldalú lítiumelem Az elemek elitjének számító lítiumos változatok az alkáliak kapacitásának körülbelül kétszeresét biztosítják, mérettől és a használt vegyületektől függően. A leggyakrabban használt típusban a lítium az anód és a mangán-dioxid a katód; elektrolitként lítium-perklorátot vagy propilén-karbonátot tartalmaz. Hagyományos filmes és digitális kamerákhoz egyaránt ajánlják tartóssága miatt, továbbá azért, mert 40 százalékkal könnyebbek, mint az alkáliak, de tizenöt évre garantált lítiumalapú elem működteti a pacemakereket is. Pénzérme kivitelű lítiumelem biztosítja a számítógép-felhasználók számára, hogy gépük kikapcsolt állapotban is tárolja az alapbeállításokat. Távirányítású játékokban használva előfordul, hogy az elem túléli magát az eszközt. Ha viszont rövidzárlat miatt túl hamar merül le, az elem túlmelegedhet, elrepedhet, vagy akár fel is robbanhat.

"Az újratölthető elemekből valójában csak néhány, kifejezetten az átlagfogyasztóknak szánt alaptípus kapható a boltokban, ezért nincs értelme különféle típusú készülékekbe ajánlani őket az akkumulátorok kémiája szerint" - mondta dr. Nagy László. A szakértő szerint kényelmi szempontok szerint érdemes válogatni az elemek között. A gyorsan, akár 10-15 perc alatt tölthető elemek energiasűrűsége valamivel kisebb, tehát hamarabb lemerülnek, mint a normál üzemmódban tölthetők. "Én gyorsan tölthetőt elemlámpába használok, mert a guta üt meg, amikor használnám, de éppen lemerül" - mondta a szakember. A gyorstöltésű elemek töltőjébe ventilátort szerelnek a túlmelegedés elkerülésére. Az egyéb akkukat nyolc-tíz-tizenkét óra alatt lehet feltölteni. Dr. Nagy László szerint a lítiumakkumulátorok jelentik a fejlesztés csúcsát jelenleg, de specializált változataikat csak ipari, katonai alkalmazásra gyártják. Veszélyes hulladéknak számít Akármilyen elemet is használ az ember, érdemes figyelembe venni, hogy egy év alatt szobahőmérsékleten mindenik típusuk töltése 8-20 százalékkal csökken. A folyamat lassítható, ha hűtőbe kerülnek, viszont a lefagyasztást nem tűrik jól az elemek. Használat előtt mindenképp szobahőmérsékleten kell tárolni őket egy darabig, mert 20-30 Celsius-fokos hőmérsékleten adják le töltésüket a leghatékonyabban. Ha egy eszköz nincs használatban - vagy ha hálózati áramra van kapcsolva - érdemes kivenni belőle az elemeket. A lemerült példányokat is jó eltávolítani, mert az esetleg kiszivárgó vegyületek kárt tehetnek a készülékben. Szintén a szivárgásveszély miatt a gyártók nem ajánlják a különböző típusú elemek együttes használatát. Nem érdemes friss és használt elemeket párban használni, mert az eszköz teljesítményét a leggyengébb határozza meg. A használt elem veszélyes hulladék, tehát lehetőleg soha ne kerüljön a háztartási szemét közé. A már használhatatlanná vált elemek kiválóan újrahasznosíthatók: kinyerhető belőlük a vas, a cink, a mangán. Az olcsó szén-cink elemek akkor lettek környezetbarátabbak, amikor számos országban kitiltották belőlük a higanyt.

Aki nem akar közvetve fémhulladékot termelni, választhat az újratölthető nikkel-kadmium, nikkel-metál-hidrid és lítium-ion típusok közül. Életciklusuk végén, vagyis ötszáz-ezer újratöltés után ezekből is kinyerhető a kadmium, a nikkel és a kobalt. Nem érdemes viszont minden elektronikus eszközbe tölthető elemet vásárolni: a csak túrázáskor használt elemlámpába szinte biztosan fölösleges, és az is szempont, hogy a hagyományos elem éveken át is megőrzi töltöttségét, míg a tölthető jóval hamarabb lemerül használaton kívül is.

Amit az elemekről tudni kell!

Forrás:RELEM

Az elemek a mindennapjaink részét képezik, mégis nagyon keveset tudunk róluk, ami bizony zsebre mehet. Sorozatunkban utána nézünk, mit kell tudni ezekről a mini energiatárolókról!

 

Milyen típusú elemek léteznek?

Az Energizer márka története hosszú időre nyúlik vissza. Először az 1896-ban a National Carbon Company által „Columbia” néven gyártott szárazelem lett az első kereskedelmi forgalomban kapható elem az Egyesült Államokban. A National Carbon Company-ból alakult meg később az Eveready Battery Company, amit ma Energizerként ismerünk. 1898-ban pedig Conrad Hubert, az Eveready Battery Company alapítója feltalálta az elektromos kézi lámpát, vagy elemlámpát – egy szárazelemből, egy izzóból és egy durva réz reflektorból állt egy papírcsőben.

Ever Ready Flashlight hirdetés 1899-ből. kép: wikipedia

 

Az elemek története és az eszközök fejlődése elválaszthatatlan egymástól. Amint az alkáli elemek elegendő energiát termeltek ahhoz, hogy megjelenhessenek a hordozható rádiók, a kazetta és CD lejátszók, valamint a zenélő és villogó játékok, az elemkategória és az elemelőállítási technológiák fejlődése megállíthatatlanná vált. A lítium elemek bevezetésével pedig új világ nyílt meg a high-tech eszközök – digitális fényképezőgépek, MP3 lejátszók, kézi számítógépek – számára elérhető tartós energiaforrások piacán.

Alapvetően elsőrendű (alapvető), egyszer használatos, illetve újratölthető (akkumulátor) elemeket különböztetünk meg.

Az elsőrendű elemek csoportján belül több fajta, más-más kémiai összetevőkből elkészített elemeket különböztetünk meg, például: széncink (féltartós), alkáli (tartós), lítium, higanymentes cink-levegő (hallókészülékelemek), higanymentes ezüst-oxid (óraelem), stb. Ezek a típusok a legkülönbözőbb méretekben vásárolhatók meg a kereskedelemben manapság. A legelterjedtebb méretjelölések:

AA (ceruza),

AAA (mikroceruza),

C (bébi),

D (góliát),

9V (blokk),

4,5V (lapos).

 

Ezek közül a legkeresettebb méret az AA, azt követően pedig az AAA méret. Minél inkább miniatűrizálódnak, digitalizálódnak a készülékek, annál kisebb méretű elemek szükségeltetnek a készülékekben is.

Az elsőrendű elemek technológiai csúcsát a lítium elem jelenti manapság. A lítium elem rendkívül kiemelkedő teljesítményt nyújt digitális készülékekben (pl. fényképezőgép). Az alkáli elemekhez képest akár 11x tovább tart digitális fényképezőgépben egy AA lítium elem. Emellett olyan pozitív tulajdonságokkal is rendelkezik, amivel sem alkáli, sem tölthető elemek, hiszen teljesítményét nem befolyásolja a környezeti hőmérséklet, így -40⁰C és +60⁰C között is kiválóan és hosszan tartóan működteti digitális készülékeinket. Könnyű súlyáról is ismert a lítium, hisz 33%-kal könnyebb, mint egy alkáli elem.

A lítium elemet leginkább olyan tudatos fogyasztók használják, akiknek ezek a speciális elemtulajdonságok már jól ismertek és alapvetően ez nyújt számukra megfelelő megoldást készülékeikhez. Ultimate Lithium elemünket szívesen használják például hegymászók, túrázók, sportolók, akik számára fontos a könnyű felszerelés és a megbízható teljesítmény.

Van internetes oldal, ami segít az elem helyes kiválasztásában?

Az Energizer megújult weboldalán (www.energizer.hu) sok hasznos tippet, tanácsot és termékinformációt, emellett pedig a készülékhez/felhasználáshoz megfelelő elem kiválasztásában segítő termékkeresőt is talál az érdeklődő.

 

A vásárlók mi alapján választanak az elemek közül? Mennyit spórolhatunk, ha helyesen választunk elemet? Milyen segítséget nyújt a csomagolás a megfelelő elem kiválasztásához?
hirdetés

Az Energizer természetesen arra törekszik, hogy a vásárlók és különböző energiaigényű készülékeik szükségleteire mindig a legmegfelelőbb és a hosszú távú megoldásokat biztosítsa. Tesszük ezt azért, hogy azon fogyasztók, akik egyszer Energizer elemet választottak azok továbbra is a minőségi, hosszú távú megoldásokat biztosító és megbízható termékeinket válasszák. Ami azért is fontos, mert hosszútávon a fogyasztók saját maguk is megtapasztalják azt a tényt, hogy az alacsonyabb árfekvésű, féltartós elemeket használva gyakrabban kell ezeket megvásárolniuk, míg a minőségi, márkás tartós elemeket elegendő ritkábban beszerezni, mert élettartamuk sokkal hosszabb a készülékekben.

kép: pentax.jp

Emellett pedig mivel tartósak készülékeinkben, ezért a kevesebb elemcserével, kevesebb használt elem is képződik, ami pedig a környezetünk védelme szempontjából természetesen szintén nem elhanyagolható előny.

Az Energizernél termékeink csomagolására jellemző, hogy azon készülék, használati cikk piktogramok feltüntetésével igyekszünk segíteni a fogyasztók a készülékének leginkább megfelelő elem kiválasztásában. Az alacsonyabb energiaigényű készülékekbe, mint például hagyományos ébresztő- vagy falióra, távirányító, inkább féltartós széncink vagy hagyományos, alkáli, tartós elemet ajánlunk. Míg digitális, nagy energiaigényű készülékekbe, mint például digitális fényképezőgép, GPS, játékkonzolok, inkább továbbfejlesztett alkáli vagy akár lithium elemet, illetve tölthető akkukat ajánlunk.

 

Hogyan tudom meghosszabbítani az elem élettartamát? Mit tegyünk és mit ne tegyünk az elemmel?

Ajánlott teendők:

  • Olvassa el az utasításokat a készüléken, mielőtt behelyezné az elemeket. Csak az utasításokban megadott méretű elemet használjon.
  • Az elemeket megfelelően helyezze be. Kövesse a jelzéseket, amik az elem pozitív (+) és negatív (-) végének helyes behelyezési irányát mutatják.
  • Tartsa tisztán az elem érintkezési felületeit egy ruhával, vagy egy ceruzaradírral történő dörzsöléssel.
  • A kimerült elemeket azonnal távolítsa el az eszközből és megfelelő módon szabaduljon meg tőlük.
  • Minden elemet egyszerre távolítson el az eszközből, majd ugyanolyan típusú és méretű elemekkel helyettesítse őket.
  • Óvja az elem élettartamát úgy, hogy kikapcsolja az eszközt, mikor nem használja, valamint úgy, hogy eltávolítja belőle az elemeket, amikor az eszköz feltehetően hosszú ideig használaton kívül lesz.
  • Hűvös, száraz helyen, szoba-hőmérsékleten tárolja az elemeket. Ne tárolja hűtőszekrényben az elemeket.

 

Elemekkel kapcsolatban kerülendők:
  • NE szállítsa a kibontott elemeket a zsebében, fémtárgyak vagy érmék, egyébkapcsok stb. közelében, mert ez az elem rövidzárlatát eredményezheti, ami hőtermeléshez vagy szivárgáshoz vezethet.
  • NE töltsön újra olyan elemet, amelyeken az „újratölthető” jelzés nincs külön feltüntetve. Egy nem újratölthető elem újratöltésére tett kísérlet szivárgáshoz vagy felrepedéshez vezethet. NE használjon alkáli elemeket nikkel-fémhidrid akkutöltővel.
  • NE tárolja az elemeket – különösen a kis- és érme méretű elemeket – gyerekek által elérhető helyen.
  • NE dobja tűzbe az elemeket – szivárogni kezdhetnek vagy felrepedhetnek.
  • NE szerelje szét az elemeket, zúzza össze, szúrja ki, valamint ne rongálja meg semmilyen más módon. Ez szivárgáshoz és felrepedéshez vezethet.
  • NE tároljon elemeket vagy elemmel működtetett eszközöket forró helyeken – a magas hőmérséklet rosszabb teljesítményhez, szivárgáshoz vagy felrepedéshez vezethet.
  • NE használjon egyszerre régi és új, illetve különböző típusú és márkájú elemeket egy készülékben. Ez szivárgást vagy felrepedést okozhat, ami személyi sérüléshez vagy anyagi kárhoz vezethet.

 

Miért nem szabad kidobni a használt elemeket?

A szárazelemeket a természeti és közvetlen lakókörnyezetünk védelme érdekében a vonatkozó jogszabályok szerint elkülönítve kell gyűjteni. Ez a hulladékfajta a hazai és az európai besorolás szerint is veszélyes hulladéknak minősül. Szabálytalan elhelyezése hulladékgazdálkodási bírságot von maga után.

A RE’LEM az elemgyártók és forgalmazók megbízásából azon dolgozik, hogy a városi és vidéki felhasználók számára elérhető távolságban biztosítsa a hordozható elemek és akkumulátorok kényelmes és biztonságos elhelyezését.

Az önhöz legközelebbi használt elemgyűjtő hely megtalálásához a www.relem.hu oldalon talál további információt.

Folytatjuk!

 

Használt elemekből készít új "ceruzaelemeket" az Energizer

  • (f)
  • (p)
Írta: Daywalker | 2015-02-03 16:02 | Forrás: PROHARDVER!

AA és később AAA méretben is készül a vállalat eddigi legtartósabb elemeiből, amelyekben korábban elhasznált elemek alkotóelemei kapnak újabb esélyt.

Hordozható elektronikai eszközeink táplálásánál legtöbbször a tölthető akkukat részesítjük előnyben, ám a hagyományos, eldobható elemek népszerűsége és piaca igencsak meghatározó, így érthető, hogy ezen a terepen is próbálnak minél tartósabb, nagyobb teljesítményű és ezzel együtt környezetbarátabb termékeket bevetni. Bár a használt elemeket számos helyen gyűjtik, és ártalmatlanításuk is megoldott, újrahasznosításukkal annál nehezebb. Az Energizer próbál felülkerekedni a problémákon és kihívásként tekint az elhasznált elemek újrahasznosítására.

Úgy tűnik, most sikerült áttörést elérni, ugyanis a legújabb, EcoAdvanced név alatt forgalomba hozott AA méretű Energizer alkáli elemek 4 százalékban újrahasznosított elemekből készülnek - a később érkező AAA méretű tárasinál ez az érték 3,8 százalék lesz. Hogy egészen pontosan mely használt részek kapnak újabb esélyt az újrahasznosítás keretén belül, arról egyelőre nincs információ, az viszont biztos, hogy az eljárással igencsak tartós elemet sikerült létrehozni, ugyanis szavatossági ideje eléri a 12 évet.

A 3,8 és 4 százalék szinte semminek tűnik, de ez is szép eredmény annak tudatában, hogy a mérnökök sokáig lehetetlen feladatnak tartották a nagyteljesítményű, tartós elemek előállítását újrahasznosított alkatrészek felhasználásával – az Energizernek is hét évbe telt, mire meglelte a kulcsot. Ráadásul a korlátot nem is az előállításhoz szükséges technológia okozza, hanem a feldolgozási kapacitás, aminek növelése érdekében újrahasznosítással foglalkozó európai és észak amerikai vállalatokkal dolgozik együtt az Energizer. A tervek szerint feldolgozás ütemének gyorsításával a felhasznált újrahasznosított alapanyagok elérhetik a 40 százalékot is, de ez előreláthatólag mintegy tíz év múlva, tehát nagyjából 2025-re válhat realitássá.

argep.hu aprohirdetesingyen.hu shopmania.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac olcsobbat.hu